אסטרטגיה שיווקית של עסק

אסטרטגיה שיווקית של העסק מאוד חשובה להצלחת העסק והיא חלק מהתכנון האסטרטגי הכולל, אלא שהיא שמה את הדגש ומתמקדת ביחסים שבין הארגון ומחוצה לו: לקוחות ומתחרים בראש ובראשונה, אבל גם ספקים, רגולטורים ושוק ההון.
גיבוש אסטרטגיה שיווקית מתחיל עם הבנה מעמיקה של הצרכנים: הצרכים, תהליך קבלת ההחלטות שלהם, השיקולים המשפיעים על בחירתם, ומה גורם להם שביעות רצון ונאמנות. השאלות המרכזיות הן:
• מהיא תוכנית הפעילויות האופטימלי עבור החברה
• מי הם קהלי היעד שלה
• מה הן האפשרויות הטובות ביותר להגיע למטרות וכיצד לממש זאת

לייעל את תפקוד העסק ולייצר לו יתרון תחרותי

אחת המשימות של  הייעוץ עסקי היא לייעל את תפקוד העסק ולייצר לו יתרון תחרותי. הדרך לכך היא הצעת “חידושים” לשוק. יש חברות שמפתחות מודל ייחודי, אשר עושה הבחנה בין “חידושים מקיימים” (Sustaining Innovations) לבין “חידושים מסיטים” (Disruptive Innovations), כמו גם הבחנה בין מתקפות מצח של מלחמה בג’ונגל לבין מתקפות איגוף של ייעור וכרי דשא. תכליתו של המודל היא לאתר את החידושים המתאימים ביותר לחברה ולמצב בשוק.
תהליך גיבוש אסטרטגיה שיווקית יכול להוות מרכיב בייעוץ אסטרטגי כולל, או תהליך בפני עצמו, תלוי בדילמות והאתגרים בפניהם ניצב הארגון. הגישה שלנו לאסטרטגיה שיווקית עושה שימוש בכלים ומתודות ייחודיות, המאפשרות לקבל תובנות על השוק, הצרכנים המתחרים ושותפים.

תכנון אסטרטגי של השיווק

תהליך התכנון האסטרטגי של השיווק הוא אבן דרך בהתפתחות של חברה. בעזרת התהליך, חברות קובעות את כיוונן הכללי, כלומר מה הן רוצות להציע ומי הם לקוחות המטרה. ישנן החלטות אסטרטגיות רבות נוספות, אשר נובעות משתי השאלות המרכזיות הללו, כגון באילו שוקים לפעול, מה היא שרשרת הערך של החברה, כיצד ניתן לצמוח ולהתרחב בתחומי הפעילות הנבחרים ועוד.
חברת  מומחית בתחום אסטרטגיה שיווקית צריכה לספק הדרכה והכוונה בזמן ההתקדמות בתהליך, עד לקבלת ההחלטות האסטרטגיות. אך מכיוון שתכנון אסטרטגי הוא תהליך מתמשך צריך לספק למנהלים את הכלים והשיטות, לבצע אותן משימות גם בעתיד, דבר המאפשר להם לשפר ולעדכן את התוכנית האסטרטגית.

התכנון האסטרטגי צריך לענות על שתי שאלות בסיסיות

קיימות בתחום של אסטרטגיה שיווקית מתודות חדשניות של התמודדות עם נושאים שונים ומתן פתרונות יצירתיים. בבדיקת פרויקטים שונים של ייעוץ אסטרטגי שיווקית, מתברר שחייב לענות לשתי השאלות הבאות כדי שמהלכים יביא תוצאות בשטח:

  1. מהו שדה המערכה בו רוצה החברה להתמודד ולזהות הזדמנויות ואיומים
  2. כיצד ליצור יתרון תחרותי על ידי ביצוע מהלכים אסטרטגיים בתחומי הפעילות