מאזן התשלומים וחשיבותו לניהול תקין
מאזן התשלומים הוא דו”ח המסכם את כל העסקאות שנעשו בין המדינה לבין שאר המשקים בעולם, בתקופת זמן מוגדרת (שנה אחת) וסכומי הכסף המוצגים בו ירשמו במונחי מטבע חוץ (דולרים). המאזן עצמו חייב להיות מאוזן (מכאן השם “מאזן” ).
הינו את מאזן התשלומים מחולק לשתי קטגוריות עיקריות:
• החשבון השוטף
החשבון השוטף אינו חייב להיות מאוזן, והוא מתאר את חשבון הסחורות והשירותים (למשל ייבוא של נפט וייצוא של תפוחים) ואת ההעברות החד צדדיות (למשל מענק כספי המתקבל ע”י מדינה תומכת, או להיפך).
• חשבון ההון
זרימה של כסף הנובעת מעסקאות בינלאומיות בין המשק לעולם: הלוואות , קניה\מכירה של ניירות ערך זרים ,הפקדות כספים בחשבונות בחו”ל וכדומה. ניתן לחלק את חשבון ההון לפעולות ארוכות טווח (כמו: השקעה באג”ח זר ל10 שנים, ותקבולים ממכירת נכסים שונים) ופעולות קצרות טווח (כגון: מסחר ספקולנטי בני”ע וסחורות ע”י גופי השקעות).
על גרעון מתמשך בחשבון השוטף
מדינות רבות בעולם, בהן בארה”ב ובאירופה, סובלות מגרעון מתמשך בחשבון השוטף שלהן, דבר שמעיד על חולשה פיננסית מדינית.
מדינה אשר לא מייצרת מספיק הכנסות בכדי לכסות את חובה (ההולך ותופח) כלפי המדינות הלוות, יוצרת לעצמה בעיה של תשלומי ריביות הולכים וגדלים, סיכוני אשראי מוגברים ותדמית כלל עולמית שאינה חיובית. בכדי להתמודד עם בעיות כאלו, על המדינה לגייס כספים רבים מהאזרחים (גבייה זו תבוא לידי ביטוי במיסים ישירים או עקיפים).
כמובן שאפקט זה גורם לאוכלוסייה הצרכנית במדינה להוציא פחות כסף מכיסם, הן ע”י צמצום השקעות והן ע”י ירידה בצריכה הפרטית, דבר שעלול לגרום לתוצאה הפוכה מזו שלה קיווינו – לקיחת עוד הלוואות, הגוררות עוד ריביות ועוד תלותיות במדינות זרות.
מדינה כזו, שתתקשה לאורך זמן להחזיר את תשלומיה, תוצג כלפי חוץ כמדינה בעלת סיכון רב יותר להחזר החובות, ולכן ידרשו ממנה ריביות גבוהות יותר (כפיצוי על סיכון מוגבר).
על משברים במאזן התשלומים
כל האמור לעיל יכול לגרום לבסוף למשבר חמור במאזן התשלומים של המדינה (היו תקופות בהיסטוריה שבהן קיבלו מדינות מסויימות “פטור” מלא על חובותיהם מהמדינות הלוות, מתוך הבנה כי לעולם לא יצליחו להחזיר את סכומי העתק, ומתוך רצון להעניק להן סיכוי ל”התחלה חדשה”, כמנוף לפיתוח המדינה.
ישנן מדינות נוספות שלא קיבלו “פטור” כזה מלווי הכספים שלהן, אך בהיעדר היכולת (והרצון) להחזיר הלוואות אלו, הכריזו על פשיטת רגל של מדינתם (דבר שאינו נפוץ כלל).
צעד כזה אמנם פוטר את המלווה להחזיר את חובותיו ללווה, אך יוצר בעיה בטווח הארוך למדינה פושטת הרגל – בעתיד היא תתקשה מאוד לבקש הלוואות. ואם בכל זאת תצליח לזכות באמונם של משקיעים זרים הם ידרשו ריביות גבוהות.
מצאת שגיאה? דווחו בתגובה בתחתית העמוד!
מה עושים אם התזרים מזומנים לא זורם?
כמעט כל בעל עסק קטן או בינוני מתלונן על בעיות בתזרים […]
ייעוץ פיננסי – ליווי פיננסי לעסקים
ניהול הכספים בעסק הוא חלק חשוב מאד להצלחתו ועל כן יש […]
איך בוחרים יועץ עסקי
בחירת יועץ עסקי איננה בחירה קלה כלל וכלל. לבחירת היועץ העסקי […]