מה עושים אם התזרים מזומנים לא זורם?
כמעט כל בעל עסק קטן או בינוני מתלונן על בעיות בתזרים המזומנים. מתן מענה על שלוש השאלות הבאות יכול לשפר את ניהול תזרים המזומנים שלך לאין ערוך. ע”י בחינה זהירה של שלוש השאלות הבאות, תוכל לעשות צעד גדול לשיפור ניהול תזרים המזומנים שלך.
היכן המלכודות?
חלק נכבד מניהול כל עסק הוא לייעל את תזרים המזומנים. נקודת ההתחלה חייבת להיות במקום בו הכסף “כלוא”.
בדוק את המאזן שלך:
• האם יש לך מזומנים השוכבים בחשבונות ללא ריבית?
• הסתכל בתקבולים שלך שטרם התקבלו, כאן יכול להיות לכוד סכום גדול מהמזומנים שלך.
• מה לגבי עלויות או מלאי לא מחושבים, גם זה מקום למלכודת מזומנים.
• כעת התבונן בנכסים הקבועים. האם אתה באמת זקוק לבניין כל כך מפואר, לכל הציוד הזה? למכוניות החברה, למטוס…?
• מה לגבי הלוואות לעובדים או לסניפים של העסק? האם אתה רוצה להיות בנק או עסק.
מאיפה הכסף בא ולאן הוא הולך?
כעת, כשאתה יודע היכן לכוד הכסף שלך, הסתכל מאיפה הכסף בא ולאן הוא הולך. הכלי הטוב ביותר לעזור לך בכך הוא דו”ח תזרים המזומנים. דו”ח תזרים המזומנים מסווג את תזרים המזומנים כתיפעול, השקעה או מימון. תזרים מזומנים של תיפעול נובע מהתיפעול השוטף של העסק (למשל, מכירה במזומן, איסוף תקבולים,רכישת מלאי או משיכת חסכונות שהגיע זמנם). תזרים מזומנים של השקעה הוא דבר הנתון לשיקול דעת עצמי כגון קניה או מכירה של נכסים קבועים. תזרים מזומנים של מימון נובע מהלוואות או החזרים של חובות וכן הכנסת הון מדיבידנדים. הצהרת תזרים המזומנים עוזרת לך לענות על שתי שאלות בסיסיות: מה גורם ליותר כסף לצאת מאשר להיכנס? ומה ניתן לשנות על מנת לאפשר ליותר כסף להיכנס מאשר לצאת?
הסתכל על תזרים המזומנים במשך 3 או 4 השנים האחרונות. מאיפה הגיע הכסף – רווח, מימוש נכסים, הלוואות? לאן הכסף הלך: למימון צמיחה, או למימון חוסר יעילות (למשל, זמני תקבולים ארוכים מהצפוי או מכירת מלאי איטית מהצפוי)? לרכישת נכסים קבועים או לתמיכה באורך חיים פזרני? במידה ולקחת הלוואות, האם אתה משתמש בכסף באופן יעיל למשל, לרכישת נכסים שייצרו לך רווח לתשלום החוב? אם לא, ההלוואה יושבת כגיבנת על הביצוע הכללי של העסק.
האם אתה יכול לשפר את המצב?
הצעד הבא הוא לחפש דרכים לשפר את תזרים המזומנים שלך. התחל בבדיקת התהליכים בהם הינך נוקט היום לניהול תזרים המזומנים. האם אתה יכול לזרז את תהליכי הגבייה? האם ישנן דרכים להחזיק בכסף שלך זמן ממושך יותר כמו למשל, להאיט או לפרוס את התשלומים?
הבנקים מציעים טווח רחב ביותר של שירותי ניהול כספים לעזור לעסקים למצוא את הכסף הזמין ולוודא שכסף עודף מושקע עד שיהיה בו צורך או ישמש לעזרה בהורדת החובות לשם הגדלת הרווחיות הכוללת.
בצורה דומה, חפש דרכים להקטין את המלאי שלך. השווה את המלאי הקיים למלאי הרצוי ולמחזור המלאי הממוצע בתעשיה (מלאי/עלות סחורה שנמכרה כפול 365). חשב את ההשקעה במלאי העודף. חשב את העלות של ההשקעה במלאי העודף (כולל ריבית, איחסון וביטוח) .
האם אתה יכול להעביר חלק מהנטל לספקים שלך ע” שימוש בפרוצדורה של ניהול מלאי “על המקום”? האם יש הצדקה להשקיע במערכת ניהול מלאי יותר מתוחכמת? כמובן, אתה יכול לחסל מלאי שהצטבר במשך השנים במהלך הרגיל של העסק או במכירת חיסול. יש מספר דוגמאות לחברות שהצליחו להוריד בצורה ניכרת את רמות המלאי שלהן מבלי לפגוע ביעילות התיפעול של העסק, במכירות או בשביעות רצון הלקוחות.
הסתכל בהשקעות שלך בנכסים קבועים. אתר נכסים מיותרים – במיוחד מבנים, ציוד מיותר ונכסים שאינם מייצרים רווח וחפש דרכים להמיר אותם במזומן. בדוק האם השקעה נוספת בטכנולוגיה או נכסים יותר מניבים יכולים לשפר את הרווחיות הכוללת. תן תשומת לב מיוחדת לנכסים “אחרים” כגון הלוואות לאנשים מהעסק או לשלוחות של העסק. האם החברה יכולה להרשות לעצמה את ההלוואות האלו? כיצד לשרוד?
אין זמן בו הכסף יותר חיוני מאשר זמנים קשים. בזמנים טובים, עסקים נוטים להתרשל בניהול התזרים שלהם, במיוחד כששיעורי הריבית נמוכים ויש לעסק אשראי מלא. זהו הזמן המתאים ביותר לשפר את תזרים המזומנים ע”י שיפור הרווחיות, תיפעול יעיל וניהול יעיל של הכסף.
עסקים שפועלים כעת לשיפור תזרים המזומנים שלהם יהיו בעמדה טובה יותר לחזות את השפל הבא. וחשוב יותר, עסקים אלו יכולים לנצל הזדמנויות, לעומת עסקים שלא היו שקולים ופרואקטיבים כמוהם.
מצאת שגיאה? דווחו בתגובה בתחתית העמוד!
ייעוץ פיננסי – ליווי פיננסי לעסקים
ניהול הכספים בעסק הוא חלק חשוב מאד להצלחתו ועל כן יש […]
איך בוחרים יועץ עסקי
בחירת יועץ עסקי איננה בחירה קלה כלל וכלל. לבחירת היועץ העסקי […]
מתי מומלץ לגשת לייעוץ עסקי
ייעוץ עסקי הוא ייעוץ חיצוני אשר מיועד לעסקים בשלבים שונים של […]