ניהול תקציב עסקי
ניהול תקציב עסקי זה עניין של מקצוענים כי כל אחד יודע איך לעשות זאת בצורה יעילה ובעלי עסקים מבינים שעזרה של ייעוץ עסקי יכולה למנוע הפתעות תקציביות לא נעימות בעתיד. בבסיסו, תקציב הוא תוכנית כוונות מספרית או תוכנית מאושרת אשר יש לבצע בתקופת הזמן הבאה (חודש, רבעון, חצי שנתי, שנתי).
התקציב כולל הכנסות חזויות, מבנה הוצאות חזוי ורווחים מתוכננים. אם תרצה, אתה יכול לחשוב על תקציב כמו דו”ח רווח והפסד לשנה הבאה, עוד לפני שהתחילה. הוא נוצר על מנת לשמור על העסק מפני בעיות.
אבל ניהול תקציב עושה עוד דבר חכם. הוא מגדיר כמה כסף אתה צריך להזרים לאיזו מטרה על מנת להשיג איזה יעד כספי.
יעדים הגיוניים של לניהול תקציב לעסק
כאשר נקבעים היעדים יש לקחת בחשבון המון פרמטרים, גם כאלה שיכולים לצפות אותם וגם כאלה בלתי צפויים. הינה בהמשך עיקר הדברים שצריך לקחת בחשבון כאשר מדובר על ניהול תקציב עסקי:
• כיצד הכסף יוקצה לשם השגת לקוחות – וייצר לנו כך וכך מכירות
• כיצד הכסף יוקצה לשם רכישת מלאים – וייצר לנו כך וכך רווח גלמי
• כיצד האנשים יעבדו כדי שייצרו תפוקה שתתורגם במחזור או הכנסות
• כיצד הכסף מימון יוחזר לבנק כל חודש
• כיצד גבייה תתבצע, שתתורגם לכך וכך כסף שיוותר בבנק אחרי כל ההוצאות
לאשר ולבדוק כל הזמן את התקציב לעסק
לאחר שהתקציב עסקי מאושר, זו אחריותו של המנהל הבכיר (המנכ”ל או הבעלים אם הוא פעיל בעסק) לוודא שבכל מתבצע בדיוק על פי התוכנית. פעם בחודש, לאחר שהתקציב נסגר, תוצאות וביצועי העסק נבחנים לאור התוצאות, והתקציב מעודכן. במקרים של ביצועים תפעוליים נמוכים מהדרוש, מערכות תיקון נכנסות לפעולה מיידית על מנת לגרום לתוצאות בחודש הבא לחזור אל התלם. חריגות קטנות מתקציב לעסק מאותרות ומתוקנות, על מנת לוודא שהיעדים יהיו לפי ניהול תקציב לעסק: סוף שנה במחזור X, רווחים Y.
שלושת האלמנטים לניהול תקציב
תקציב טוב שיביא להצלחת העסק מכיל שלושה אלמנטים חשובים:
1. הבנה מעמיקה של התהליכים התפעוליים והביטויים הפיננסיים שלהם (כמו לדוגמה, מה היחס בין עלות מנהלת החשבונות הפנימית לנפח העבודה שהיא מייצרת, והאם הוא עומד ביחס הנדרש כדי להגיע לרמת הרווחיות הנדרשת, ברמה חודשית).
2. קשר הדוק והיזון חוזר בין התקציב ודו”ח הרווח וההפסד.
3. ניהול הדוק אשר שומר על קשר מאוד קרוב בין השניים.
ניהול תקציב של העסק בצורה נכונה היא דרך להצלחה
תקציב מתחיל להיות דבר שאינך יכול לחיות בלעדיו כאשר אתה מגלה שאתה רוצה לעלות רמה, מעובד בעסק, אשר מחזיק במשרה המחייבת את הנוכחות השוטפת שלך, לתפקיד בעלים – אשר רמת חייו נמדדת על פי כמות הרווחים שהעסק מייצר.
בפועל, רק בשלב הזה, בעל עסק משחרר את העוצמה האמיתית שטמונה בבעלות על נכס מסוג “עסק פרטי”, נכס המייצר תזרים חופשי שעימו ניתן לייצר יותר ויותר תזרימים חדשים, שבתורם מיצרים עוד ועוד תזרימים – התופעה הקרויה במונחים פיננסים תופעת “הריבית דריבית”, שמקובל לייחס לאיינשטיין את הכתרתה כ- “כח החזק ביותר ביקום”.
תקציב טוב ונכון שבנוי בצורה נכונה לעסק, יתניע תהליכים פיננסיים די דרמטיים ויאפשר לאדם שכיהן כמנכ”ל, לעבור סוף סוף לשלב הרביעי במודל ארבעת השלבים – ולהשיג חופש כלכלי אמיתי.
מצאת שגיאה? דווחו בתגובה בתחתית העמוד!
אימון עסקי – האם באמת עוזר לעסק לשלכם?
העסק צולע? המצב בעסק בסדר אבל לא מצוין? הגיע הזמן לקחת […]
טיפים לניהול תזרים מזומנים נכון
כדי לבנות תזרים מזומנים ככלי תפעולי פיננסי שישמש את העסק ויסייע […]
ניהול תזרים המזומנים – לתכנן נכון ולחסוך הון
לא אחת, ניהול תזרים המזומנים עולה על שרטון, אם בגלל אופטימיות […]